Fala napisał(a):Więc proszę, wyciągnijcie z tego wnioski i podziękujcie tym ludziom, którzy "jeszcze" to trzymają, bo z takim nastawieniem faktycznie może pozostać tylko wspomnienie. Słów typu "Zakończenie PPS (albo rewolucja w odpowiednim momencie czasowym - gdzieś 2015-2016) powinno wszystkich złączyć ze sobą.", nigdy nie zrozumiem. Na bank wszyscy by się złapali za rąsie i tak kwitli do końca życia. Na bank... A Ci którzy nie widzą nic pozytywnego w tym serwerze, to tak jak pisałem na wstępie, dajcie sobie spokój, jeśli wam się nie podoba. Nie wprowadzajcie pogrzebowego nastroju.
Może po prostu ogólne nastawienie i inne wartości, które u każdego są różne. Szanuję starą Head Administrację za dalsze prowadzenie PPSa. Z mojej strony jest to po prostu przekwitły projekt, którego szczyt miał nie dawno, lecz bardzo dawno temu. Ale są osoby, które mogą siedzieć nad jednym przez długi czas. Jak chcą, no to niech się zajmą, nikt nie dyktuje im co mają robić. Po prostu należę do osób, które nie lubią stać w miejscu i wolą brnąć do przodu. Widzę to jak dalsze ulepszanie Windowsa 98 w dzisiejszych czasach:
"
> Gościu, zobacz, otwórz się na świat i spójrz czym fajniejszym obecnie możesz się zająć!"
"
> Nie."
W sumie LiveServer ma już większe powodzenie i przyszłość. A ponieważ może być podpięty pod PPSa, co dużo nie kosztuje, to czemu by tego jeszcze nie prowadzić. Zresztą w sumie cofam, bo z ciekawości wszedłem na liveserver.pl, a strona nawet w ogóle nie ładuje się xD
PPS był tylko takim przystankiem w życiu, po którym mam dobre wspomnienia. Grałem tylko dlatego, że byli na nim świetni ludzie... więc wchodziłem tylko z ich powodu. Jakbym do PPSa chciał wrócić, to poza brakiem widocznej przyszłości i tak >95% znanych przeze mnie osób już nie gra. No kurde, mam wejść na serwer, na którym gra teraz 1 osoba... i mam czekać na cud? Może reszta widzi potencjał w PPSie, więc niech te osoby działają i się udzielają. Ja i tak zajęty jestem życiem prywatnym.
No i jeszcze, kiedyś pisało się, że "na serwerze gra coraz mniej ludzi", teraz to prędzej "na serwerze praktycznie nikt już nie gra". To tak złudne jak fani PewDiePie, którzy myśleli, że wygrają wyścig z T-Series o 100M subów na YT. Subgap rośnie, T-Series ucieka, a fani PDP nadal wierzą w cud. Cud w powrót PPSa.
Dlaczego nie widzę przyszłości PPS?
Mapka jest dobra. Po prostu serwer zyskał negatywną opinię, co odczuwa każdy gracz chcący zatrzymać się dłużej. Widzę tu podobny przypadek z moim znajomym, do którego się odniosę. Koleś, który w życiu coś bardzo spierniczył (czyt. zjeb*** z szerokim echem) i w zasadzie ma nikłe szanse dalszego powodzenia w życiu. Powinien on na chwilę przystanąć z tym co robi, a nie na siłę "robić to, co dalej robił", zbierając w ten sposób kolejne zjeb***, zyskując coraz to gorszą opinię i odświeżając swój zjeb*** metr. Gdyby odpoczął przez dwa-trzy lata, mógłby zacząć praktycznie od początku i większość by o tym złym zapomniała. Gdyby PPS został tymczasowo wyłączony (ideałem, jeśli początkowo traktowane było ostateczne zamknięcie, to gracze bardziej się stęsknią) i nastąpił Wielki Powrót PPS, odpoczęci gracze wróciliby w pełni sił i odbudowaliby serwer. A nie widzę przyszłości bo:
1) Osoby, które wcześniej odeszły, w większości nie będą zainteresowane powrotem.
2) Pozostała zbyt mała ilość osób, która kontynuowałyby grę po Wielkim Powrocie - zbyt mała, aby dobra atmosfera.
3) Za dwa-trzy lata zainteresowanie SA-MPem dodatkowo zmaleje (w porównaniu, wspomiany kolega ma jeszcze i tak większość życia przed sobą, więc dla niego te 2-3 lata to wszystko jedno).
4) Potrzebne jest poczucie zatęsknienia za PPSem, a szczególnie u osób, którzy grali tuż przed zamknięciem. I tutaj mogę wtrącić o co chodziło z tym niezrozumiałym przez Ciebie "złączeniem" - silnej grupy, której mocno szkoda i zależy na PPSie, ale nic nie mogą zrobić. Kontakty dalej się utrzymują, poza serwerem. I to od takiej społeczności istnieje największa szansa, aby ewentualny come back "odświeżający starą, negatywną atmosferę" stał się suk**. Aaa, od head administracji też - żeby nie mieli wywalone na PPS po 2-3 latach (bo znaleźli coś innego do roboty), tylko chcieli tego PPSa przywrócić. Tak, masz rację. To gracze tworzą serwer i to oni tworzą sytuację taką, jaką mamy. Sytuację, którą obecnie widzisz.
To by świetnie działało właśnie w 2015-2016. PPSa jednak pozostawiono, wszyscy się nagrali na serwerze aż do zanudzenia lub odeszli z jakichś powodów, na przykład zbanowania. Wszystko wymaga dokładnego planowania. Teraz tak naprawdę, to bym tylko zostawił tego PPSa jakim jest, bo zapewnienie zabawy kilkunastu(dziesięciu) pozostałym osobom da większy profit niż kolejne, obciążające czasowo mega rewolucje.
Grałem też na serwerze, na którym przetestowano taki come back opisany wyżej. Serwer dysponował jednak większą ilością zainteresowanych starych bywalców, co zakończyło się suk** i przedłużeniem życia serwera o kolejne lata.